Veelgestelde vragen

Waarom is er nu zo’n groot bedrag nodig voor een renovatie die voor een groot deel regulier onderhoud is?
Enerzijds is er gereserveerd de afgelopen decennia. Een deel daarvan is opgegaan toen de gemeente financieel in zwaar weer zat. Een deel wordt nu ingezet voor de renovatie. Anderzijds is deze renovatie meer dan regulier onderhoud. Er wordt achterstallig onderhoud van decennia ingehaald. Daarbij zitten allerlei onvoorziene zaken als scheuren en schimmel, maar de strenge eisen bij gemeentelijke monumenten speelt ook een rol. Verder wordt er van alles naar een hoger plan getild naar de eisen van de huidige tijd met betrekking tot duurzaamheid, hygiëne, apparatuur, mindervalide toegankelijkheid et cetera. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een goede oplossing voor de glas-in-lood ramen waar een muur is voorgebouwd.

Hoe wordt het benodigde geld precies besteed?
Hier kun je een gedetailleerde financiële begroting van de verbouwing downloaden.

Wordt het kerkgebouw wel effectief benut? Doneer ik mijn geld niet aan een leegstaand pand?
Op dit moment wordt het kerkgebouw gebruikt door de kerkelijke gemeente. Doordeweeks zijn er tienerclubs, zo nu en dan soos en incidenteel vergaderingen van de gemeente zelf. Elke woensdagochtend is de kerk open voor koffie, gebed of een kaarsje. Deze kerk als een plek voor de buurt willen we de komende jaren versterken.

Ook wordt de kerk verhuurd. Zo zijn er op zondag nog twee kerkdiensten en ook op de zaterdagavond. Verder zijn er een aantal incidentele en vaste huurders doordeweeks: kerkelijke groepen, een studentenvereniging, VVE’s. De kerk doet ook dienst als stembureau en als trouwlocatie van de gemeente Amsterdam. Op dit punt geeft de verbouwing mogelijkheid tot intensivering en professionalisering van de verhuur. Bewust investeren we in MIVA-toegankelijkheid, een nieuwe keuken en in uitstekende audiovisuele apparatuur zodat de verhuur voor meer partijen aantrekkelijk wordt. Hoewel er nog geen contract getekend is, is er zicht op partijen die op regelmatige basis doordeweeks willen huren. In een goede balans met de eigen activiteiten biedt de verhuur mogelijkheid tot meer financiële zelfstandigheid.

Wat is het toekomstperspectief van deze kerk?
Als gelovigen antwoorden we deze vraag altijd hoopvol: de Oosterparkkerk is een levendige gemeenschap die ook financieel aardige slagkracht heeft. We zien de toekomst hoopvol tegemoet. Tegelijk zijn we niet blind voor de terugloop in ledental van kerken in Nederland. We zien daarom het gebouw ook als kapitaal dat we kunnen inzetten voor financiële zelfstandigheid en een levendig kerkgebouw, ook door de week. Met name door middel van verhuur van deze mooie zaal op een a-locatie is dat mogelijk. Er zal een balans moeten zijn tussen verhuur enerzijds en openstelling anderzijds. Nu geven is geven voor een bestendige toekomst van de Oosterparkkerk.

Kom direct in actie

Privacy Instellingen
Wanneer je onze website bezoekt, kan er informatie via je browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies worden opgeslagen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.